API Services – Introductie – Misschien heb je al gehoord van API’s en weet je misschien zelfs al de exacte betekenis en het doel ervan. In dat geval kun je je misschien een beetje vervelen in dit artikel, maar houd een oogje in het zeil voor de volgende artikelen in deze serie van API services waar de API-services in meer detail zullen worden besproken. We zullen bijvoorbeeld bespreken hoe je APIs kunt ontwikkelen met Talend API Designer en Studio, hoe je AWS kunt configureren om daar APIs te hosten en implementeren en hoe je APIs beheert en beveiligt via Apigee.

De wereld voor APIs

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in een kennismaking met de wereld van API’s: lees verder, we zullen eerst wat achtergrondinformatie behandelen. De meer klassieke voorgangers van API’s zijn Enterprise Service Bus (ESB) en Electronic Data Interchange (EDI), die in veel bedrijven nog steeds worden gebruikt om hun kernfunctionaliteit in stand te houden. Deze werden vaak gebruikt om Application Integration te hebben tussen interne applicaties of externe, bijvoorbeeld een systeem dat in gebruik is bij uw leverancier. Terwijl ESB vooral bekend staat om zijn wachtrijfunctionaliteit, waarbij berichten worden verstuurd naar een berichtenmakelaar die de berichten orkestreert, is EDI beter bekend om het uitwisselen van bedrijfsinformatie met behulp van een gestandaardiseerd formaat.

APIs 

API’s zijn vergelijkbaar met ESB en EDI, omdat ze ook mensen, machines, applicaties, algoritmes en meer in staat stellen om (zakelijke) informatie en gegevens uit te wisselen. Zo kan een persoon bijvoorbeeld een weer-API gebruiken om de weerinformatie voor deze week op een specifieke locatie te consumeren. Een ander voorbeeld is een online klantportaal dat gegevens moet tonen aan een gebruiker die is ingelogd op basis van de autorisatie die de gebruiker heeft. Dit kan een API-verzoek triggeren dat de klantportal de benodigde informatie in de API-response geeft.

Het meest gebruikte formaat voor een API is de REST API. REST staat voor Representational State Transfer en dit is een software architectuur die wereldwijd geaccepteerd is. Naast de architectuur zie je dat het formaat van het bericht zelf meestal in JSON is, wat een gestandaardiseerd berichtformaat is dat ook wereldwijd geaccepteerd en gebruikt wordt. Een ander veel gebruikte formaat is XML, deze gelijkaardige boomvormige structuur kan ook gebruikt worden om een API-respons te formatteren.

Een van de grote voordelen van het gebruik van API’s is dat de gebruiker nooit direct toegang heeft tot uw backend systeem. Dit scheidt de dienst die de gegevens levert van het programma dat de consument ziet en helpt om de interactie met uw gegevens te uniformeren. Dit betekent minder handmatige aanpassingen voor elke klant op uw backend systeem omdat er maar één manier is om de gegevens te verkrijgen en dat is door gebruik te maken van de goed gedocumenteerde API’s die uw bedrijf aan de wereld levert.

Bedrijven over de hele wereld hebben verschillende strategieën als het gaat om API’s. Sommige laten consumenten gratis en zonder enige vorm van registratie toegang tot hun API’s krijgen. Andere geven alleen vertrouwde en geregistreerde consumenten toegang tot hun API’s. En er zijn ook bedrijven die alleen intern gebruik maken van API’s, bijvoorbeeld gegevensuitwisseling tussen hun interne HR-systeem en een payrollapplicatie.

Data Monetisatie

Al deze gegevens die bedrijven verwerken hebben waarde. Deze gegevens kunnen worden omgezet in omzet door ze als service aan uw klanten te leveren. Zo kunnen bijvoorbeeld magazijnbedrijven hun klanten voorzien van informatie over het aanhouden van voorraden en kunnen retailers hun leverende fabrikanten voorzien van algemene klantkenmerken om hun marketing te optimaliseren. Het proces van het gebruik van de gegevens die uw bedrijf heeft en het omzetten ervan in een van uw inkomstenstromen heet Data Monetisatie. Gegevens die normaal gesproken gewoon in uw steeds groter wordende datawarehouse of data-lake zitten, zijn meer waard dan u ooit zou kunnen dromen. Bedrijven hebben hun inkomsten zien groeien door simpelweg hun data te monetariseren met behulp van API’s. Waarom met API’s? Omdat het een schaalbare en veilige manier is om uw gegevens te delen met consumenten, of het nu gaat om mensen, systemen of applicaties.

Benieuwd hoe API’s binnen bedrijven worden gebruikt en hoe ze te ontwikkelen, te implementeren, te beheren en te beveiligen? Of gewoon nieuwsgierig om het potentieel van uw gegevens te bespreken? Blijf op de hoogte voor de volgende in de API Services-serie of neem contact met ons op!