Het einde van het Oracle Warehouse Builder (OWB)-tijdperk nadert met rasse schreden: begin volgend jaar stopt Oracle met support op de laatste versie van OWB. Het is dus zaak om nu alvast uit te kijken naar een alternatief. Welke mogelijkheden zijn er?

Voor veel datawarehouses was de bestaande Oracle ETL-oplossing een uitkomst. Voor de ontwikkeling van integratieprocessen was OWB lange tijd hét product bij uitstek. En niet alleen omdat het product prijstechnisch interessant was, maar ook omdat het goed geïntegreerd was in de Oracle database-wereld. Vanaf januari 2018 wordt OWB echter niet langer door Oracle ondersteund. Een migratie naar het kostbare Oracle Data Integration (ODI) is een oplossing, maar zijn er ook alternatieven?

Migratiemogelijkheden vanuit OWB

Een geautomatiseerde migratie van OWB naar een andere ETL-tool is helaas niet mogelijk. Gelukkig is er wel een andere oplossing voorhanden: Talend Data Integratie. Deze tool biedt een aantal voordelen. Hieronder zetten we de eigenschappen van Talend Data Integratie op een rij.

    1. Standaard componenten
      Een belangrijk pluspunt van Talend Data Integratie is dat u de bestaande SQL-statements kunt hergebruiken, wat weer als voordeel heeft dat de mapping overgenomen kan worden. Talend beschikt over bijna 1000 standaard componenten die hiervoor gebruikt kunnen worden (connectoren, transformatie, etc), waaronder ook Oracle en Postgress SQL.
    2. Beschikbare ETL-functionaliteit
      Daarnaast beschikt Talend over een uitgebreide set aan ETL-functies. Datavalidatie, mapping en transformatie behoren allemaal tot de standaard functionaliteit.
    3. Eenvoudig in gebruik
      De grafische user interface van Talend is uitermate gebruiksvriendelijk. Er is geen specialistische kennis noodzakelijk van Java of een andere ontwikkeltaal. Kennis van SQL is handig, maar die is binnen het werkveld vaak wel aanwezig. Daarnaast biedt cimt uitgebreide trainingsmogelijkheden, zodat u snel aan de slag kunt.
    4. Support vanuit Talend
      Talend berekent de jaarlijkse licentiekosten op basis van het aantal ontwikkelaars (users) die de applicatie gebruiken. Het aantal gebruikte processoren of de hoeveelheid data speelt daarbij dus geen rol. Dit zorgt voor een Total Cost of Ownership (TCO) die gemiddeld een derde is ten opzichte van vergelijkbare producten. De licenties kunnen jaarlijks worden aangepast. Zo weet u elk jaar precies waar u aan toe bent.
    5. Support vanuit cimt
      Als partner van Talend mag u uiteraard van cimt ook de nodige support verwachten.
      Zo staan wij u met raad en daad terzijde bij de implementatie en/of migratie naar uw volgende stap in data management en data governance. Wij kunnen u onder meer adviseren en ondersteunen bij architectuurkeuze, procesmanagement en projectmanagement. Daarnaast bieden wij gebruikerstrainingen aan, zodat u na afloop van het project zelfstandig verder kunt. En ook na afronding van het project kunnen wij, indien gewenst, support blijven leveren. Denk daarbij aan het onderhouden en beheren van ETL-jobs, het uitvoeren van upgrades of het starten van nieuwe projecten om bijvoorbeeld de datakwaliteit te verhogen.
    6. Open source
      Talend Data Integratie is een open source-tool. U kunt de software gratis downloaden en meteen gebruiken. Zo gaat u wel heel eenvoudig van start!

Andere tools

Behalve Talend Data Integratie zijn er verschillende andere tools, waaronder Pentaho en PowerCenter. We sommen de verschillen even kort voor u op:

Pentaho richt zich meer op business intelligence, waar Talend zich meer focust op data-integratie, kwaliteit en datamanagement.

Informatica’s PowerCenter is qua functionaliteit vergelijkbaar met Talend, maar de TCO is gemiddeld 2/3 hoger dan die van Talend-producten. Daarnaast vereist de training voor PowerCenter gebruikers aanzienlijk meer tijd.

Meer weten?
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van Talend Data Integratie? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen u graag meer!